En İyi Monitör İncelemesi
Sisteminiz ne kadar iyi olursa olsun, bunu destekleyen bir monitöre sahip değilseniz bilgisayarınızdan yeterli verimi alamıyorsunuz demektir. Ancak en pahalı monitörü almakta para israfından başka bir şey değildir. Önemli olan sisteminize en uygun monitörü seçebilmektir. Piyasada pek çok oyuncu monitörü satılıyor. Çok fazla seçeneğin olması kafa karıştırıyor ve ürün seçimini zorlaştırıyor. Peki iyi monitör nedir? Nasıl seçilir?
Aşağıda sizler için, her biri ekibimizce deneyimlenmiş en iyi monitörü seçtik. İncelememizde kullanıcı yorumlarına özellikle yer verdik. Ürünlerin özelliklerini tek tek derledik. Özelliklerin ne anlama geldiğini, sayfanın en altındaki ‘’ En iyi Monitör Satın Alma Rehberi 2021’’ ile detaylıca açıkladık. Bu rehber sayesinde kendinize en uygun monitörü seçebilirsiniz.
Editör Tavsiyesi En İyi Monitör
Kavisli ekranıyla kullanıcıyı saran ViewSonic VX2458-C-mhd, hem iş hem de oyunlar için etkileyici bir izleme deneyimi oluşturuyor. 1800R kavisli bir tasarıma sahip olan monitör, %85 NTSC renk kapsama oranıyla konfor ve etkileyicilik arasında mükemmel bir denge kuruyor.
- Kavisli Yüzey Var
- Ekran Büyüklüğü (İnç) 24 inç
- Çözünürlük (max) 1920 x 1080
- Yenileme Hızı (Hz) 144 Hz
- Tepki Süresi 1 ms
- Sync Teknolojisi GSync
- Kontrast Oranı (mnt) 3000:1
- Panel Tipi VA
- Parlaklık (cd/m) 280 cd
144 Hz’lik yüksek yenileme hızı sayesinde hareketli görüntüler minimum gecikmeyle akıcı bir şekilde sunulurken, AMD FreeSync™ ise kesintisiz oyun deneyimi için ekran yırtılmalarını ve takılmaları neredeyse tamamen ortadan kaldırıyor. Bu monitördeki düşük giriş gecikmesi, kullanıcılara kusursuz izleme deneyimi sunuyor. VX2458-C-mhd’de ayrıca, film izlemek, dosya düzenlemek veya oyun oynamak gibi farklı ev eğlencesi uygulamaları için en uygun ekran performansını sunan, ViewSonic’e özgü ViewMode™ ayarları bulunuyor. DisplayPort, HDMI ve bir DVI girişi ise genel kullanım ve eğlence için esnek bağlantı seçenekleri sunuyor.
- Ağırlık 3,37 kg
- Boyutlar 546 x 403 x 192 mm
- DisplayPort Var
- Dokunmatik Ekran Yok
- D-Sub (VGA) Yok
- DVI-D Var
- Görüntü Oranı 16:9 (Geniş Ekran)
- Görüş Açısı 178/178
- HDMI Var
- HDR Yok
- MHL Yok
- Mini DisplayPort Yok
- Renk Sayısı 16,7 Milyon
- Vesa Uyumluluğu Var
ASUS VP249QGR 23.8″ 1MS 144 Hz En İyi Monitör
- Yenileme Hızı (Hz) 144 Hz
- Çözünürlük: 1920 x 1080 Full HD (FHD)
- Ekran Boyutu:23,8 inç
- Panel Tipi:IPS
- Tepki Süresi:1 ms
- Görüntüleme Teknolojisi:IPS
- Curved (Kavisli):Yok
- Kullanım Amacı:Oyun
- Kontrast:100.000.000:1
IPS 178° geniş izleme açılı panele sahip 23,8 inç Full HD (1920×1080) LED arka aydınlatmalı ekran. Adaptive-Sync (FreeSync™) teknolojisiyle birlikte 144 Hz’e ulaşan yenileme hızı, iz efektlerini ortadan kaldırır ve videoların net görüntülenmesini sağlar. ASUS Çok Düşük Hareket Bulanıklığı (ELMB™) teknolojisi, 1 ms tepki süresi (MPRT) ile birlikte gölgelenme ve yırtılma etkilerini ortadan kaldırır, yüksek kare hızlarında net oyun görüntüleri sunar. DisplayPort, HDMI ve D-sub girişleriyle kapsamlı bağlantı seçenekleri. Masaüstü alanından tasarruf etmek için VESA ile duvara asılabilir. NVIDIA GeForce* ekran kartlarıyla Adaptive-Sync, AMD Radeon ekran kartlarıyla FreeSync desteği verir *NVIDIA GeForce GTX 10 serisi, GTX 16 serisi, RTX 20 serisi ve daha yeni ekran kartlarıyla uyumludur.
- Sync Teknolojisi:FreeSync
- Çözünürlük Standartı:
- DVI-I:Yok
- DVI-D:Yok
- D-Sub (VGA):Var
- HDCP:Var
- Mini DisplayPort:Yok
- Dokunmatik Ekran:Yok
- HDMI:Var
- DisplayPort:Var
- Dahili Hoparlör:Yok
- Vesa Uyumluluğu:Var
- 3D Desteği:Yok
CBOX 2380FHDV 5MS 75Hz En İyi Monitör
- Ekran Yenilenme Hızı:75 Hz
- Ekran Boyutu:23,8 inç
- Çözünürlük:1920 x 1080
- Tepki Süresi:5 ms
- Renk:Siyah
- Kontrast:5.000.000:1
- Vesa Uyumluluğu:Var
- 3D Desteği:Yok
- Ağırlık 10 kg
- Boyutlar 58,42 cm
- Çözünürlük (max) 1920 x 1080
- Dahili Hoparlör Yok
- DisplayPort Yok
- Dokunmatik Ekran Yok
- D-Sub (VGA) Var
- DVI-D Yok
- DVI-I Yok
- Ekran Büyüklüğü (İnç) 23,8 inç
- Görüntü Oranı 16:9 (Geniş Ekran)
- HDCP Yok
- HDMI Var
- HDR Yok
- Kamera Yok
- Kavisli Yüzey Yok
- Kontrast Oranı (mnt) 5.000.000:1
- Kullanım Amacı Ev Kullanıcısı
- MHL Yok
- Mini DisplayPort Yok
- Parlaklık (cd/m) 220 cd
- Renk Sayısı 1 Milyon
- Renk Siyah
- Sync Teknolojisi Yok
- Tepki Süresi 5 ms
- Vesa Uyumluluğu Var
- Yenileme Hızı (Hz) 75 Hz
Samsung LS27F350FHMXUF 27″ 4ms 60 Hz
- Kavisli Yüzey Yok
- Ekran Büyüklüğü (İnç) 27 inç
- Çözünürlük (max) 1920 x 1080
- Yenileme Hızı (Hz) 60 Hz
- Tepki Süresi 4 ms
- Sync Teknolojisi FREESYNC
- Kontrast Oranı (mnt) 1000:1
- Parlaklık (cd/m) 250 cd
- Panel Tipi PLS
- Ağırlık 4,8 kg
- Bekleme Modu 0,5 W
- Boyutlar 626,2 x 462,4 x 247,7 mm
- DisplayPort Yok
- D-Sub (VGA) Var
- DVI-D Yok
- DVI-I Yok
- Görüntü Oranı 16:9 (Geniş Ekran)
- Görüş Açısı (Yatay/Dikey) 178° / 178°
- Güç Kaynağı Harici
- Güç Tüketimi 25 W
- HDCP Yok
- HDMI Var
- HDR Yok
- Kamera Yok
- Kutu İçeriği VGA Kablo + Güç Kablosu + Garanti Belgesi
- Nokta Aralığı 0,27 Doth Pitch
- Renk Sayısı 16,7 Milyon
- Vesa Uyumluluğu Var
MSI Optix MAG271CV 27″ 144Hz 1ms
- Ekran Boyutu:27 inç
- Ekran Yenilenme Hızı:144 Hz
- Çözünürlük:1920 x 1080
- Panel Tipi:VA
- Tepki Süresi:1 ms
- Curved (Kavisli):Var
- Kullanım Amacı:Oyun
- Renk:Siyah
- Kontrast:100.000.000:1
- Sync Teknolojisi:FreeSync
- Çözünürlük Standartı:Full HD (FHD)
- 3D Desteği:Yok
En iyi Monitör Satın Alma Rehberi 2021
Monitör seçiminde ilk kriter inç birimiyle ölçülen ekran büyüklüğüdür. 1 inç = 2,54 cm olup, ekranın çapraz iki köşesi arası uzaklığı ifade etmektedir. En popüler boyutlar 23-24, ve 27 inçtir. Ekran büyüdükçe fiyatı da tabi ki artmaktadır. Bunun yanında çözünürlük, yenileme hızı ve tepkime süresi de diğer değişkenlerdir.
Çözünürlük kaç olmalı ?
Modern monitörlerin çoğu 60 Hz standardındadır. Oyun bilgisayarlarında bu standart değer 144 Hz olarak kabul edilmeye başlanmıştır. Çoğu oyuncu oyun sırasında 144Hz ile 60 Hz arasındaki farkı bile fark etmemektedirler. Buradaki kilit konu şu, diyelim ki 2k-144Hz bir monitör aldınız fakat bilgisayarınız 2k çözünürlükte 60 fps üretebiliyor. Siz görüntüyü 60 Hz olarak göreceksiniz. Bu durumda çözünürlüğü 1080p’ye düşürerek daha yüksek fps almayı deneyeceksiniz. Yüksek Hz bir monitör aldıysanız bilgisayarınızda monitör kadar fps üretmelidir ki daha akıcı bir görüntü izleyebilesiniz. Madem çözünürlük düşüreceksiniz o zaman neden 2k monitör alasınız veya madem 144Hz görüntü izleyemeyeceksiniz o zaman neden 14Hz monitör aldınız. Önemli olan optimum dengeyi tutturmaktır.
Yenileme hızı yani kaç Hz ?
Tepkime hızı? Kaç ms (milisaniye ) olduğu ?
Bilgisayarınızın gücünden bağımsız olan bir özellik ise tepkime hızıdır. Tepkime hızı ms (milisaniye) ile ölçülür. Bu değer ne kadar düşükse o kadar iyidir. Modern oyuncu bilgisayarları 1-5ms aralığındadır. Bu iki değer arasındaki fark kolay kolay fark edilemeyeceği gibi 5 ms den sonra ufak bir lag olduğunu hissedebilirsiniz. 8-10 ms gibi değerler oyuncular için önerilmez. Genelde bu değerler üreticiler tarafından ‘’GTG’’ olarak verilir. Biraz daha detay verirsek bunları ölçen temel testler şunlardır;
1.Grey to Grey (GTG) Piksel rengini %10’dan %90’a ne kadar sürede çıkardığıdır.
2.Black to White (BTW) Pikselin tamamen kapalıyken en parlak düzeye geçmesidir.
3.Black White Black (BWB) Piksel kapalı durumdayken açılıp tekrar kapanması testidir.
Parlaklık ?
Parlaklık cd/m² birimiyle ölçülür. LCD sıvı kristalli ekranlar ışık içermiyorlar. Görüntünün gelmesi için LED&WLED gibi arka ışıkları ihtiyaç duyuyorlar. cd/m² değeri ne kadar yüksek olursa o kadar parlak oluyorlar. 300 civarı cd/m² değeri olan monitörler sizi tatmin edecektir.
Kontrast nedir ? Neye dikkat edilmeli ?
Beyazın siyaha olan parlaklığıdır yani bir beyaz nokta kaç kat siyahtan daha parlaktır. Burada önemli olan nokta dinamik değil de statik kontrasta bakmaktır. Üreticiler göz boyamak amaçlı dinamik kontrast verileriniz ön planda tutarlar. Oyunda özellikle gece zamanlarında kontrast değerleri farkını göstermektedir.
Hangi ekran paneli tercih etmeliyim ?
Burada 3 temel panel tipi vardır.
- IPS Panel: AVANTAJI; Hangi açıdan bakarsanız bakın görüntü kalitesi bozulmaz ve tn monitörlere göre daha kalitelidirler. DEZAVANTAJI; Fiyatlarının yüksek olması
- PLS panel teknolojisi özünde IPS ile çok benzerlik göstermektedir. İki panelde geniş renk skalası ve 178 derece yatay/dikey geniş görüş açısı sunarlar. İlk üretildikleri yıllarda tepki süreleri görece olarak VA ve TN panellere göre daha düşük olmalarına rağmen günümüzde benzer değerleri sağlamaktadırlar. Kaliteli görüntüyü üretmek için tasarlanmışlardır ve bu nedenle maliyetleri standart panellere göre biraz daha yüksektir. Panel pazarında orta-üst segmentte konumlanmışlardır.
- TFT TN Panel: AVANTAJI; Ucuz olmaları ve ms sürelerinin iyi olması DEZAVANTAJI; Bakış açısı değiştikçe renklerin bozulması. Sadece karşıdan bakıldığında düzgün renklerin gözükmesi.
- VA Panel: AVANTAJI; IPS kalitesi yakın ve daha ucuz DEZAVANTAJI; 160 derece ve üzeri açılarda bakıldığında renginin sarıya çalması
Hangi bağlantı türleri tercih edilmeli ?
Monitörünüzü alırken DisplayPort ve HDMI girişi olanları seçmenizi tavsiye ederim. HDMI, multimedya alanındaki özellikleri ve geniş uyumluluğu sebebiyle ortalama tüketici elektroniği için daha uygunken, DisplayPort daha niş bir alan olan yüksek çözünürlükte ve yüksek kare saniyede video oyunları oynamak isteyenlerin tercih etmesi gereken bağlantıdır.
Sync teknolojisi nedir ? Tercihimiz ne olmalıdır ?
Ekran kartı ve monitör bazen farklı hızlarda senkronize olamadan çalışmak durumunda kalabilir. Bu durumlarda ekranda, farklı anlara ait 2-3 karenin üst üste binmesiyle oluşan kırılmalar meydana gelir.Öncelerde bu sorunun oyun ayarlarında V-Sync adı verilen dikey senkronizasyon özelliği ile giderilebiliyordu. Sistem, ekran kartı tarafından çizilen kareleri monitör hazır olana kadar bekletiyor. Ancak bu özellik akıcı bir oyun deneyimi için engel oluşturuyor yani lag yaratıyordu.
Bu sorun çözmek için Nvidia tarafındaki adı G-Sync, AMD tarafındaki adı FreeSync teknolojilerini ürettiler. Sadece PC’ye bağlı bir monitör alıp kullanacaksanız G-Sync ve Nvidia ekran kartı ikilisi gayet güzel ancak PC’nin yanında konsol ve medya oynatıcı da bağlayacaksanız FreeSync ve AMD ekran kartı ikilisi daha yararlı olacaktır.
Widescreen veya curved screen tercih etmeli miyiz ?
Bu konu tamamen kişinin kullanım alanıyla ve zevkiyle ilgilidir. İstediğiniz tercih edebilirsiniz.
Monitör ayağı nasıl olmalıdır ?
Monitör ayağı, aslında en çok atlanan konudur. Binlerce lira verip aldığınız ekran sonuçta bir ayağın üzerinde duruyor ve ekranın açısını ayarlamak gerektiğinde büyük kolaylık sağlıyor. Sallanmayan, sağ-sol ve yükseklik ayarı bulunan bir monitör almanızı tavsiye ederim.
Ayrıca Intel’in monitör incelemesine göz atmanızı tavsiye ederim.
Cok guzel aciklamissiniz. Ben de monitor almayi dusunuyorum. Yaziniz fikir sahibi olmamda yardimci oldu fakat en azindan fikir vermesi adina urun linkleri de paylasirsaniz sevinirim.