En İyi SSD Satın Alma Rehberi – SSD Nedir ?
Şimdi sizin kafanızda 2 tane soru işareti var bir, ssd nedir ? iki, neden takılır. Günde iki saat oyun oynuyorum çok mu ?
Ssdlerle alakalı bir çok aşina olmadığımız terim ve bilgi var bu yazımda bunlara açıklık getirmeye çalışacağım. Standart bir kullanıcı için terimler can sıkıcı olabilir. Aslında fiyatı uygun mu ? Benim bilgisayarıma uyar mı ? soruları yeterli. Çünkü piyasadaki en ucuz ssd bile bilgisayarınızın performansını artıracaktır. Oyun performansını artırmayı istiyorsanız en iyi ssd seçiminde size yardımcı olmaya çalışacağım.
Her Detayıyla SSD Satın Alma Rehberi 2021– SSD Nedir ?
SSD Nedir ?
SSD ( Solid State Drive ) her ne kadar günümüzde yeni duyulmaya başlasa da aslında çok eski bir teknolojidir. Şuan kullandığımız ssdler 2008’den beri kullanılıyor.. Son bir kaç yılda ise herkes bilgisayarını hızlandırmak için ssd bellek kullanıyor.
Klasik olarak kullandığımız mekanik HDD’leri bir plak gibi düşünün. Sizin yaptığınız işlemi plak üzerinde bulup veriyi size aktarma prensibiyle çalışıyor. Bu işlemi yapmak için hem plak dönüyor hemde okuyucu mekanizma ( iğne ) dönüyor. Bu yüzden otomatik olarak işlem sırası oluşuyor ve bilgisayarı kullanırken gecikmeler yaşıyoruz.
Katı hal sürücüleri ssdler ise bu sabit hareket olmadan veri okur ve yazar. Disklerin veya plakaların sürekli olarak dönmesi ve verileri bulması için iğnenin bulunması yerine, SSD’ler verilerin depolandığı bloklara sahiptir. SSD, bilgisayara, hangi bloğa ihtiyaç duyduğu söyler ve bilgiyi anında iletir.
Verilerle SSD ve HDD Arasındaki Farklar
- HDD’lerin maksimum yazma hızı ortalama 150Mb/sn iken SSD’lerde bu hız 560mb/sn’dir.
- HDD‘ler günümüzde -içerisinde bulunan hareketli mekanik yapılardan dolayı- 3.5″, 2.5″ ve 1.8″ form faktörlende üretilmekte iken SSD’ler HDD’lerde bulunan form faktörlerine ek olarak PCI slotlarına ve M.2 form faktörlerine uyumlu bir şekilde de üretilmektedirler.
HDD veya SSD – Hangisi Daha İyi ?
PC’niz için SSD ve HDD seçerken göz önünde bulundurulması gereken birkaç faktör vardır:
- Fiyat. HDD’ler SSD’lerden daha ucuzdur. Depolama kapasitesine bakarken, HDD’lerin aynı fiyata daha yüksek disk hacmine sahip olduğunu göreceksiniz. HDD’lerin dezavantajı, modern bir SSD’ye kıyasla daha yavaş olmasıdır.
- Yüklenme zamanı. Bilgisayarınız bir SSD ile daha hızlı açılacaktır. SSD’lerin tasarlanma biçimleri nedeniyle, verileri okuma ve yazmada daha kolay ve hızlıdır. Bu, yükleme süresi söz konusu olduğunda oyun oynamak için çok önemli bir özelliktir. Daha yüksek hız, bilgisayarınızın ne kadar hızlı başlatılacağını da etkiler. Ek olarak, diğer uygulamalara ve programlara SSD’lerle daha hızlı bir şekilde erişilebilirsiniz. Bu, zaman yönetimi ve hayal kırıklığını azaltma konusuna gelince büyük bir avantaj.
- Gürültü, ses. Hareketli parça olmadığından, SSD’ler HDD’lerden çok daha sessizdir.
- Güç kullanımı. SSD’ler genellikle HDD’lerden daha az güç kullanır.
- Ömür. SSD’lerin çalışma şekillerinden dolayı sınırlı bir ömrü vardır. SSD her veriyi sildiğinde ve yazdığında, ömrünü kısaltır (buna genellikle okuma / yazma çevrimleri denir). Bu durum söz konusu olsa da, teknolojideki ilerlemeler ve SSD’lerin tasarlanma biçimine bağlı olarak yıllarca kullanmanıza olanak sağlayabilir.
Birçok kişi, bilgisayarlarında SSD ve HDD belleği bir arada bulundurmayı tercih eder, daha sık kullanılan dosyalar için SSD ve daha fazla alan gerektiren ancak daha az erişilen diğer her şey için HDD’yi kullanır. Genel olarak, modern ve kaliteli SSD’ler genellikle HDD’lerden daha güvenilir ve son derece hızlıdır, bu da oyuncular için mükemmel bir seçimdir.
Bilgisayarınız Hangi SSD’yi destekliyor?
Solid-state sürücüler ( SSD ) bugünlerde çeşitli şekillerde ortaya çıkıyor ve çeşitli donanım ve yazılım bağlantılarında çalışıyor. Ne tür bir sürücüye ihtiyacınız var, hangi cihaza sahip olduğunuza (veya satın almak istediğinize) bağlı. Yeni bir masaüstüne sahipseniz veya yeni bir orta-üst anakartlı yeni bir bilgisayar kullanıyorsanız, sisteminiz çoğu modern sürücü türleri ile çalışabilir.
SSD Çeşitleri
Seri ata
Genellikle SATA’nın kısaltması olan seri ATA, bir süredir tüketici ve iş bilgisayarları içindeki sürücüler için standart veri yolu arabirimi olmuştur. Hem sabit sürücüler, SSD’ler ve hem de optik sürücüler tarafından kullanılır. Ve SSD’ler diğer arayüzlerde ve tasarımlarda gelirken (özellikle M.2; aşağıya bakınız), 2,5 inç form faktöründeki SATA SSD, yükselticilere en aşina olanıdır.
Fiziksel SATA arabirimine sahip tipik 2,5 inç SSD, hem bir SATA veri konektörüne (masaüstünde, anakarttaki SATA bağlantı noktalarından birine bağlanır) hem de daha geniş, blade benzeri “SATA tarzı” güç konektörüne sahip olur (güç kaynağından gelen bir SATA güç kablosuna bağlanır). Bir dizüstü bilgisayarda, sürücüdeki bu konektörler genellikle kablolu bir bağlantıya veya üzerinde her iki konektöre sahip olan çok kısa bir şerit kabloya bağlanır.
SATA arabirimi ayrıca SSD’nin kullandığı veri yolunun niteliğini de açıklar. Bu nedenle bazı M.2 sürücülerinin verileri aslında SATA veri yolu üzerinden yönlendiriliyor. SATA’nın hız dereceleri vardır ve düşündüğünüz SSD’lerde göreceğiniz, sırasıyla “SATA II” / “SATA 3Gbps” veya “SATA III” / “SATA 6Gbps” olarak adlandırılan SATA 2 ve SATA 3’tür. . Bunlar, aynı standardı destekleyen bir SATA arabirimine sahip bir PC’ye kurulu olduğu varsayılarak, sürücü ile mümkün olan maksimum veri aktarım hızını gösterir.
Mevcut SATA-bus sürücülerinde, SATA III / SATA 6Gbps standarttır; Sadece 3Gbps olabilecek daha eski, ikinci el veya geri kalan sürücülerden alışveriş yapıyorsanız bundan bahsetmemiz gerekiyor. SATA 6 Gbps’nin maksimum verim avantajını elde etmek için, 6 Gbps uyumlu bir SATA bağlantı noktasına bir 6 Gb / sn SSD bağlanmalıdır. SATA II portuna bağlandığında çalışır, ancak maksimum veri aktarım hızı 3Gbps ile sınırlandırılır. Bu yalnızca eski bir PC’yi yükseltirken izlenmesi gereken bir sorun olacaktır.
mSATA
mSATA, kompakt SSD’ler için hem bir form faktörü hem de fiziksel bir arayüz tanımlar. Bir mSATA SSD, önyükleme sürücüsü (daha eski, kompakt bir dizüstü bilgisayar veya tablette) veya “SSD önbellek” olarak kullanılabilir. Sık erişilen dosyaları veya sistemleri dinamik olarak barındırarak mekanik bir sabit sürücünün çalışmasını hızlandırabilir.
Bir mSATA SSD, 2.5 inçlik SSD’nin kapalı tasarımının aksine, çıplak bir devre kartıdır. (Bir Mini-PCI kartına benzer). Tek bir mSATA yuvasına takılan blade stilinde bir veri ve güç konektörü bulunur. Birkaç yıl önce bir masaüstü anakart alt setinde, önbellekleme için bir mSATA SSD’nin yerleşik kurulumuna izin vermek için üzerlerinde mSATA yuvaları bulunuyordu. Ancak mSATA, büyük ölçüde M.2 form faktörü ile desteklenmiştir. Burada, 2018’de, bir mSATA SSD yükseltmesi, makinelerinde mSATA önyükleme sürücüsünü yükseltmek isteyen eski dizüstü bilgisayar kullanıcılarının ilgisini çekmektedir.
M.2 SSD
Eskiden NGFF (Yeni Nesil Form Faktörü) olarak bilinen M.2 yarı iletken sürücüler, mSATA öncüllerinde olduğu gibi, bu yongaları içeren levha şeklindeki cihazlar yerine flash bellekle çivilenmiş küçük devre kartları ve kontrol çipleridir. Dizüstü bilgisayar ve masaüstü bilgisayarlarda 2,5 inç sabit disklerle değiştirilebilir. Daha hızlı depolama olanağı sağlar. Ancak mSATA ve M.2 genel olarak çok daha küçük ve daha ince tasarımla üretilir.
M.2 SSD’ler, bir veya her iki tarafta NAND yongaları ile, 22 mm genişliğinde, tipik olarak 80 mm, 60 mm veya 42 mm uzunluğunda çeşitli yapışkanlık ebatlarında yapılmıştır. Unutulmaması gereken önemli bir şey: Bir M.2 SSD, modele bağlı olarak dizayn edilecektirç SATA veya (daha hızlı) PCI Express. Günümüzün uygun fiyatlı dizüstü bilgisayarlarının çoğu, önyükleme sürücüsü olarak SATA M.2 SSD’leri kullanırken, premium modeller PCI Express parçalarını tercih edebilir. Gerçekteki performans farkı muazzam değildir.
Son model masaüstü anakartların çoğunda bugünlerde M.2 yuvaları var. Böyle bir yuvanın SATA veya PCI Express-Bus M.2 sürücüleri için tasarlanıp tasarlanmadığını bulmak için ödevinizi yapmanız gerekir. (Bazıları ikisini de destekler, bazıları yalnızca bir tanesini.
Yazma Döngüleri
SSD’ler için uzun ömürlü bir önlem olan bu özellik (“program silme döngüleri” olarak da bilinir). Bir SSD’deki belirli bir bellek hücresinin silinmeye ve yeniden yazılmaya dayanma ihtimalinin sayısını gösterir. (Tipik olarak, bir hücre yıprandığında, sürücü onu devre dışı bırakır ve eğer varsa “fazla provizyon” yoluyla yedek tutulan başka bir hücreyi etkinleştirir.)
TRIM Desteği
Bir SSD’nin nasıl çalıştığının önemli bir konusu: Sürücüye yazmadan önce, hedef hücreler zaten boş değilse. SSD’nin yeni veriyi yazmadan önce veri dolu bellek hücrelerini silmesi gerekir. Bir sürücü dolmaya başladığında bu daha fazla sorun haline gelir ve zaten kullanılmış olan hücreler sadece yazma için kullanılabilir olanlardır. Bu işlemden dolayı sddnin performansı yavaşlatabilir.
Windows 7 ve sonrasında desteklenen TRIM komutu, bu işleme özen gösterir. İleriye bakar ve silinecek verileri içeren mevcut hücreleri önceden siler. Böylece zaman geldiğinde yazmaya hazır olurlar. SSD’nizin yazılım yardımcı programları ve Crystal DiskInfo gibi ücretsiz yazılımlar, TRIM’in etkin olup olmadığını size gösterebilir.
NAND Flash
NAND flaş, SSD’deki asıl depolamayı oluşturan silikon yongalar için genel bir terimdir. Temel olarak Ssd NAND çiplerine sahip bir devre kartıdır. Bu tür bir bellek kalıcı değildir. Bu üzerinde depolanan verileri korumak için sürekli güç gerektirmediği anlamına gelir.
Samsung SSD’ler tahmin edilebileceği gibi Samsung NAND içerecektir, Çünkü şirket aynı zamanda bellek de üretmektedir. NAND’ın belirli bir üreticisi NAND’ın türü olmasına rağmen, bir SSD satın alımında bir faktör değildir (SLC, MLC, veya aşağıda tanımlanan TLC, SSD’nizi nasıl kullanacağınıza bağlı olarak değişebilir.
SLC, MLC VE TLC BELLEĞİ
SSD’lerin kullandığı depolama türüne NAND flash bellek adı verilir . “Flaş” kelimesi tanıdık gelebilir çünkü “ flaş sürücüler ” aynı veri saklama prensibini kullanır. SSD’ler küçük flash bellek yongaları ile oluşturulmuştur. Bu bileşenler bilgisayarla “konuşur” ve hangi bellek yongasına gidileceğini söyler. Bu flash bellek yongalarının her biri, SSD’de hücre adı verilen birimde saklanıyor. Her hücre açılıp kapatılabilen bitler içerir. Bit sayısı bize ne tür bir flash bellek olduğunu gösterir.
Üç ana NAND flash bellek türü vardır: Tek Seviyeli Hücre (SLC), Çok Seviyeli Hücre (MLC) ve Üç Seviyeli Hücre (TLC). Tek seviyeli hücre hafızası devre kartındaki her bir hücrede tekil bir bit içerir, çoklu seviye iki bite ve üç seviye üç bite sahiptir.
Her bir hücredeki daha fazla bit, bu SSD’ye daha fazla veri depolanıp yazılabileceği anlamına gelir. Ancak, daha fazla veri depolanabildiği için, sürücü her hücrede yalnızca bir bit olduğundan daha fazla bilgiyi bulmaya çalıştığı için daha uzun bekleme süresi oluşur. Dolayısıyla, SLC flash bellek SSD’leri kapasite bakımından daha küçük olsa da eşdeğerlerinden daha hızlıdır.
SLC
Tek Seviyeli Hücre flash belleği, üçü arasında en yüksek fiyatlı ancak en güvenilir olanı. Bunun nedeni yüksek performansı ve düşük kapasitesidir. Bu tür sürücüler normalde sunucular veya sürekli işlem gerektiren endüstriyel bilgisayarlar gibi yüksek talep gören bilgisayarlar için tasarlanmıştır.
SLC flaş belleğinin bir avantajı, her hücrede düşük miktarda bit olması nedeniyle daha az veri silinebilir ve yazılabilir. Sonuçta, bu ömrünü uzatmaya yardımcı olacaktır.
SLC, performans için en iyi oyun SSD’si olabilir, ancak boyut kısıtlamaları, bir kerede depolanan çok fazla oyun ve uygulamaya sahip olamayacağınız anlamına gelir.
* SLC NAND flash bellek için yaklaşık okuma / yazma çevrimleri 90.000 ile 100.000 arasındadır.
MLC
Çok Seviye Hücreli flash bellek en popüler türdür. Çünkü performansa en az maliyetle ulaşmak istiyorsanız seçiminiz bu yönde olacaktır. MLC flash bellek, temel bilgi işlemden daha fazlasını yapmak isteyen ve makul fiyatlarla herkes için idealdir. Çoğu oyuncu ve video editörü, en iyi kapasite ve genel performans dengesine sahip olduklarından, bunları kullanıyor.
* MLC NAND flash bellek için yaklaşık okuma / yazma çevrimleri 8.000 ile 10.000 arasındadır.
TLC
Üç Seviyeli Hücre Belleği piyasadaki en düşük performanslı ve en ucuz NAND flash bellektir. Yüksek hacimlerde kullanılmayacak cihazlar için en ideal olanıdır. Temel görevleri yerine getiren tabletler, netbooklar ve ofis makineleri gibi cihazlar bu kategoridedir.
TLC SSD’ler, her bir hücrenin sahip olduğu bit sayısı nedeniyle SLC ve MLC’ye kıyasla en yüksek kapasiteye sahiptir.
* TLC NAND flash bellek için yaklaşık okuma / yazma çevrimleri 3.000 ila 5.000 arasındadır.
SIRALI AKTARIM HIZLARI
Sıralı Aktarım Hızları , SSD’nin veri aktarma hızıdır. Genellikle bunları herhangi bir katı hal sürücünün satış sayfasında görebilirsiniz. Örneğin, bir ürün listesinde, SSD’nin verileri okuyabilmesi ve yazabilmesi için saniyedeki maksimum megabayt değerine bakılarak “550 MB / sn’ye kadar” görünebilir. Satış sayfasında görülen bu maksimum hızlara ulaşmanız son derece nadirdir. Daha yaygın olarak, SSD’niz daha büyük ve daha küçük dosyaların bir kombinasyonu ile çalışacaktır; bu nedenle, hızları ne yapmaya çalıştığınıza bağlı olarak değişecektir.
Peki PC oyunlarında okuma / yazma hızları gerçekten ne kadar önemli? Bu, uğraştığınız dosyaların türü, bütçeniz ve en yüksek potansiyel hızlara sahip olma, kişisel tercihleriniz gibi çok çeşitli faktörlere bağlıdır. Genel olarak, sıralı aktarım hızları, NAND flash bellek türü, IOPS, depolama alanı ve fiyat kadar önemli olmayabilir.
IOPS
Saniyedeki Giriş-Çıkış İşlemleri veya IOPS, SSD’ler ve flash bellekleri için bir performans ölçüsüdür. Sıralı transfer hızlarının aksine, IOPS aslında MB / s cinsinden ölçülmez. Bunun yerine, SSD’nin saniyede kaç eylem yapabileceğini ölçen tam sayıdır. Bir satış sayfasında , IOPS, SSD’ye kaç 4K veri bloğu yazılabileceğini belirtir. Bir SSD’nin saniyede yapabileceği daha fazla işlem, özellikle oyunlarda daha iyi performans gösterilmesine yardımcı olacak.
Doğru SSD Nasıl Seçilir ?
Oyun için en iyi SSD’yi arıyorsanız, aşağıdakiler de dahil olmak üzere tercihinize ve bütçenize uygun en iyi seçeneği bulmak için aramanız gereken birkaç özellik vardır:
- Sıralı okuma hızı / yazma hızı. Belirli bir SSD için listelenen maksimum hızlara asla erişemeseniz de, yüksek ardışık okuma hızlarına sahip SSD’ler genellikle daha hızlı bir potansiyel hızında veri okuma ve yazma yeteneğine sahiptir.
- IOPS. SSD’nizin kaç okuma / yazma isteği işleyebileceğini, büyük bir iş yükü gerektiren belirli oyun türleri için dikkate almak önemlidir. IOPS ayrıca, SSD’nizin daha küçük dosyalara rastgele konumlarda eriştiği için önemli olan 4K performansınıda düşünmek gerekir.
- Uzun ömür ve dayanıklılık. Maalesef, herhangi bir SSD zamanla performans olarak düşecektir. Bununla birlikte, SLC veya MLC flash belleğe sahip üst seviye modeller genellikle daha uzun süre dayanır.
- 2,5 ”SSD’ler, M.2 SSD’ler. Oyun için en iyi SSD’yi ararken, 2,5”( inç ) veya M.2 olan SSD’leri görebilirsiniz. İkisi arasındaki farklar, PC’nize takılı ve monte edilmiş olmaları ile ilgilidir, bu nedenle seçiminiz PC’nizin kasasına bağlı olacaktır. M.2 genellikle daha hızlı ancak 2,5 inçten daha pahalıdır.
- Depolama. Farklı SSD modelleri genellikle düşük spektrumda 128GB ve yüksek spektrumda 1 TB veya daha fazla olan çeşitli depolama kapasitesi seçeneklerine sahiptir. Genel olarak, çok fazla oyuna sahip olmayı ve oynamayı düşünüyorsanız büyük bir depolama kapasitesine ihtiyacınız olacak.
Bütçe, F/P Açısından En iyi SSD Tavsiyeleri
Listedeki ssdlerin bulabildiğim tüm linklerini koymaya çalıştım. Amazon, Aliexpress, GearBest ve Trendyol fiyatlarını referans aldım. Ürünlerin sayfalarına doğrudan gidebilir. 128, 256, 512, 1TB yani ssd boyutlarına göre fiyatları kontrol edebilirsiniz. Linklerde bir sıkıntı görürseniz yorum kısmında bize iletmeyi unutmayın. Ayrıca ssd satın alma konusunda Türkiye’deki satıcılardan sonra amazona güvenmenizi tavsiye ederim.
Listedeki ürünler amazon editörlerinin hazırladığı listelere bakılarak hazırlanmıştır. Ssd fiyatları ve ürün sayfaları manuel olarak eklendiğinden bazı fiyat farklılıkları olabilir. Ayrıca farklı GB ve TB seçeneklerinide görebilirsiniz. Size uygununu amazon linklerine gittiğiniz zaman yukarıda bir panel çıkıyor. Bu panelden bilgisayarınızın bilgilerini girerek size uygun olup olmadığını anlayabilirsiniz.
Editör Tavsiyesi
Birinci sınıf bir SSD performansı sağlayacak üstün kalite arıyorsanız, Samsung 860 EVO mükemmel bir seçim. Bu sürücü, 3bit bir MLC 3D V-NAND flaş ve geliştirilmiş bir MJX kontrol cihazı ile birlikte gelir. Mükemmel bir dayanıklılık derecesine sahiptir. Sıralı okuma / yazma hızı 550 / 520MB / sn.
Öne Çıkan Özellikler
- Kapasite 250 GB
- Okuma Hızı 500 – 599 MB/s
- Bağlantı Tipi Sata 3
- Kalınlık 7 mm
- Yazma Hızı 450 – 599 MB/s
En İyi 2.5 inç Ssd’ler
Samsung 860 PRO 2.5 ”
Öne Çıkan Özellikler
- 2,5 inç (63,5 mm)
- 100 x 69,85 x 6,8 (mm) Boyut
- TRIM Destekli
- 560 MB/saniye’ye kadar Sıralı Okuma
- 530 MB/saniye’ye kadar Sıralı Yazma
- S.M.A.R.T Destekli
Samsung 860 PRO, etkileyici dayanıklılık derecesi ve neredeyse tamamen profesyonel kullanıcılara yönelik olması nedeniyle yüksek fiyatlı birinci sınıf bir SSD’dir. Ortalama bir kullanıcı için gereksiz. Örneğin 860 EVO, tipik oyuncular veya masaüstü kullanıcıları için daha uygun ve daha ucuz olan daha düşük dayanıklılık derecelerine sahiptir. Bu nedenle çoğu insan için daha uygun bir seçenektir.
Samsung 860 PRO, 5 yıl garantili, yeni MJX denetleyicisiyle, dayanıklılığına sahip V-NAND MLC flaş ile birlikte geliyor. Performans açısından bakıldığında, bu SSD, bugünlerde SATA SSD’ler için daha yaygın olan ve 560/530 MB / sn’ye kadar sıralı okuma-yazma hızına sahip bir SATA3 standardı için maksimum değerlere ulaşmıştır.
Basitçe, Samsung 860 PRO harika bir SATA SSD ancak fiyatı yüksek.
WD Blue 3D NAND PC SSD – SATA III
Öne Çıkan Özellikler
- Kapasite: 500gb
- Bağlantı: Sata 3.0
- Okuma hızı: 560mb
- Yazma hızı : 530mb
WD Blue 3D NAND SSD, SSD’lerin iyi performans sunabileceği ve uygun bir fiyat ile alınabileceğini gösteriyor. Samsung 850 EVO’ya, çok yakın performans sağlar ve fiyatı da kabul edilebilir düzeydedir.
Sıralı okuma-yazma hızı, piyasada bulabileceğiniz en hızlı TLC sürücüler grubunda 560 / 530MB / s’nin üzerindedir. Ayrıca, bir TLC flaş kullanmasına rağmen, WD Blue 3D NAND, diğer benzer sürücüler gibi uzun süreler boyunca ciddi performans sorunları yaşatmaz. Yazma hızını biraz 450 MB / s’ye düşürüyor, ancak bir TLC sürücüsü için çok iyi.
Bu sürücünün diğer ilginç yönleri söz konusu olduğunda, WD Blue 3D NAND’in SanDisk Ultra 3D ile tamamen aynı sürücü olması. Bu nedenle, ikisinden hangisini alırsanız alın, aynı sürücüye sahip olacaksınız.
Sandisk Ultra 3D Nand SSD
Öne Çıkan Özellikler
- Önceki nesle göre iyi performans gelişimi
- İyi fiyata sahip bir ssd
Daha önce de belirtildiği gibi, SanDisk Ultra 3D NAND ve WD Blue 3D NAND, temelde farklı etiketli aynı sürücülerdir. Her ikisi de 560 / 530MB / s’nin üzerinde art arda okuma-yazma hızlarına sahip ve uzun mesafeler boyunca sert hız düşüşlerini önleyen aynı Marvell 88SS1074 kontrolörünü ve nCache 2.0’ı (SLC önbellekleme sistemi) kullanıyor.
SanDisk Ultra 3D NAND 5 yıl garantilidir ve genellikle WD Blue 3D NAND gibi, iyi bir ana SSD seçeneğidir. Performansa göre , daha yavaş Crucial MX300 ile biraz daha hızlı 850 EVO arasında bir yerdedir. Performans, maliyet ve düşük güç tüketimi için iyi bir kombinasyon sunar.
Eğer SSD dünyasında bir acemi iseniz ya da sadece size çok fazla mal olmayacak iyi bir sürücüye sahip olmak istiyorsanız. SanDisk Ultra 3D NAND veya WD Blue 3D NAND’den herhangi biri iyi bir işten daha fazlasını yapacaktır.
Crucial Bx500 SSD
Öne Çıkan Özellikler
- Uygun fiyat
- İyi sıralı okuma ve yazma hızı
- Sıralı okuma / yazma hızları 540 / 500MB
Aileniz için yeni bir sistem kuruyorsanız veya sadece hafif işlerde kullanılan PC’niz için ucuz bir sürücü yükseltmesi istiyorsanız, Crucial BX500 güzel bir seçenek. Tabii ki, diğer SSD’lerle karşılaştırıldığında genel olarak iyi performans gösterdiği söylenemez.
Sıralı okuma / yazma hızları 540 / 500MB / sn çok iyi, bu da bir DRAM ile çalışan daha pahalı olan SSD’lere oldukça benzer. Crucial BX500, Micron 3D TLC flaş ile birlikte Silicon Motion SM2258 XT kontrol cihazını kullanıyor ve 120 TBW (toplam bayt yazımı) gibi büyük bir dayanıklılık sunmuyor.
Genel olarak, Crucial BX500, hafifçe kullanılan sistemler veya internette gezinmek için yeterli kapasiteye sahip, ancak bundan daha fazlası olmayan ucuz bir SSD seçeneğidir.
Samsung 860 Evo
Öne Çıkan Özellikler
- Kapasite 250 GB
- Okuma Hızı 500 – 599 MB/s
- Bağlantı Tipi Sata 3
- Kalınlık 7 mm
- Yazma Hızı 450 – 599 MB/s
Birinci sınıf bir SSD performansı sağlayacak üstün kalite arıyorsanız, Samsung 860 EVO mükemmel bir seçim. Bu sürücü, 3bit bir MLC 3D V-NAND flaş ve geliştirilmiş bir MJX kontrol cihazı ile birlikte gelir. Mükemmel bir dayanıklılık derecesine sahiptir. Sıralı okuma / yazma hızı 550 / 520MB / sn.
Samsung 860 EVO, önceki 850 EVO’ya göre daha gelişmiş. Ama işletim sistemi kısıtlamaları nedeniyle, kullanıcıların çoğu farkı görmeyecek. Sık sık işlem yapmadığınız sürece, EVO ile rakipler arasındaki farkı görmezsiniz.
Başka bir deyişle, Samsung 860 EVO mükemmel bir SSD.
Kingston HyperX Fury RGB SSD
Öne Çıkan Özellikler
- Kapasite 240GB
- Arayüz SATA3
- Denetleyici MARVELL
- Max.Sıralı okuma/yazma hızı550/480MB/ 240
- Boyutlar 100.14MM X 69.85MM X 9.5MM
- Tahmini Ömür 1 MILYON SAAT MTBF
HyperX uzun süredir yüksek kaliteli ürün anlamına geliyor. Yeni eklenen RGB aydınlatması harika ve havalı bir görünüm kattı.
Her ne kadar WD Blue veya Crucial MX500’den daha iyi dayanıklılık sunsa da, iyi bir sıralı okuma / yazma hızı 550 / 480MB / sn. Kanıtlanmış Marvell 88SS1074 denetleyicisini kullanıyor olmasına rağmen, bir şeylerin açıkça yanlış yapıldığı görülüyor. Bu, büyük hacimli verilerin kopyalanması sırasındaki ciddi yazma performansı düşmelerine ve aynı zamanda olması gerektiği kadar pürüzsüz olmayan kullanıcı deneyimiyle hissediliyor.
HyperX Fury RGB süper hızlı bir okumaya sahiptir ve genellikle çoğu zaman hızlıdır. Ancak büyük miktarda veri yazmak, bu kadar büyük bir fiyat etiketine sahip bir cihazdan beklenmeyen bir şey.
En İyi M.2 Ssd’ler
Samsung 970 PRO M.2 SSD
Öne Çıkan Özellikler
- Dayanıklılık
- Disk şifreleme
- Birinci sınıf performans
- Güvenilir
Profesyonel bir kullanıcıysanız veya yalnızca en iyisini istiyorsanız. Samsung 970 PRO’dan daha iyi bir NVMe SSD olmadığını biliyorum… Tabii ki, bunun için ödeme yapacak kadar paranız varsa, çünkü fiyatı performansına göre üst düzey bir ssd.
Samsung 970 PRO, eşsiz dayanıklılık (1.200 TB yazma dayanıklılığı), 3.500 / 2.700MB / sn’lik büyük ardışık okuma / yazma hızı sunar ve hala MLC flaş kullanan tek tüketici NVMe SSD’dir.
Samsung 970 PRO şaşırtıcı bir sürücü. Sorun şu ki, 970 EVO veya WD Black NVMe SSD, çok daha az parayla oldukça benzer performans sunuyor. Başka bir deyişle. Profesyonel bir kullanıcı değilseniz, çok daha ucuz ssdler ile yetinebilirsiniz.
WD BLACK M.2 SSD
Öne Çıkan Özellikler
- Mükemmel performans
- Uzun ömür.
- Piyasadaki en hızlı sıralı yazma hızlarından biri
WD Black M.2 SSD, WD Black serisinin önceki nesline göre büyük bir gelişme (% 60’dan fazla) sunuyor. Etkileyici 3,400 / 2,800 MB / sn’ye ardışık okuma / yazma hızı artışı sağladı. Bu hızlar 970 EVO sınıfında ve 970 PRO hızlarının biraz altında kalıyor ve sonuçta önceki WD Black M.2 jenerasyonu ile elde edilemeyecek düzeydeydi.
Böyle bir gelişme, WD’nin açıkça Black Series’e güvenmesi ve kendi denetleyicisini kullanmasıyla gerçekleşti. Ayrıca genel performans iyileştirmesine katkıda bulunan bir şey daha, WD Black için mükemmel sonuçlar veren SLC NAND ve TLC 3D NAND flaşlarının kullanılmasıdır.
Crucial P1 500GB 3D NAND NVMe PC M.2 SSD
Öne Çıkan Özellikler
- Güzel güç verimliliği
- Kaliteli sıralı okuma / yazma performansı
Profesyonel bir kullanıcıysanız veya yalnızca en iyisini istiyorsanız. Samsung 970 PRO’dan daha iyi bir NVMe SSD olmadığını biliyorum… Tabii ki, bunun için ödeme yapacak kadar paranız varsa, çünkü fiyatı performansına göre üst düzey bir ssd.
Samsung 970 PRO, eşsiz dayanıklılık (1.200 TB yazma dayanıklılığı), 3.500 / 2.700MB / sn’lik büyük ardışık okuma / yazma hızı sunar ve hala MLC flaş kullanan tek tüketici NVMe SSD’dir.
Samsung 970 PRO şaşırtıcı bir sürücü. Sorun şu ki, 970 EVO veya WD Black NVMe SSD, çok daha az parayla oldukça benzer performans sunuyor. Başka bir deyişle. Profesyonel bir kullanıcı değilseniz, çok daha ucuz ssdler ile yetinebilirsiniz.
Sonuç
Sonuç olarak ssd seçerken dikkat etmeniz gerekenleri anlatmaya çalıştık. Teknik terimler biraz sıkıcı olabilir ama kullanımın alanınıza göre bazı terimleri öğrenip ona yönelik kriterlerinizi belirlemeniz gerekiyor. Ben 2 tane 250lik ssd aldım. pc açılış hızı ve csgo performansı neredeyse ikiye katlandı. 128 lik standart ssdler bile büyük ihtimal işinizi görecektir. Yazıda ise ortalama ve üst düzey ssd modellerini listeledik. Amazon editörlerinin seçimleri ve kullanıcıların en çok tercih ettiği ssdleri kendimce anlatmaya çalıştım. Bir ssd almayı düşünüyorsanız. Umarım faydalı olmuştur.
Sitedeki diğer paylaşımlarımıza da ( özellikle teknoloji ) bakmanızı tavsiye ederim. Oyuncular için hazırladığım mouse listesi ilginizi çekebilir. Oyuncu Laptop ve diğer oyuncu içerikleri sizlere yardımcı olabilir.
Farklı bakış açısı ve kaynak arıyorsanız chip onlinedaki ssd yazılarını okumayı veya youtube ssd incelemelerini izlemenizi tavsiye ederim.
Çok güzel anlatılmış, teşekkürler.
Yorumunuz için tesekkurler. Isinize yaramasina sevindim.
Baska bir sayfaya gidip arastirma.yapmama gerek kalmadi diye düşünüyorum.cok.guzel bir bilgi verdiniz . teşekkürler
Değerli yorumunuz için teşekkürler. Faydalı olduysak ne mutlu bize 🙂
x470 anakartta 980 pro ile 970 evo plus arasında ne gibi farklar vardır. bilgi verirseniz ona göre satın alıcam almışken yeni nesil almak istiyorum ileri yönelik olmasından dolayı ancak o kadar fiyat farkını hakediyormu bilmiyorum.
970 evo plus Okuma Hızı 3500MB / Yazma Hızı 3200MB
980 pro Okuma Hızı 6900MB / Yazma Hızı 5000MB
Fiyat farkları kaç gb oldugu ve okuma yazma hızlarına göre farklılık gösteriyor. Anakart ssd uyumu için en garanti yöntem satıcıya sorarak öğrenilebilir. Hem uyumsuz oldugu durumda iade sürecinizi de garantiye almış olursunuz.
2 Üründe piyasaki bir çok ssd’den daha hızlı okuma ve yazma hızı sağlıyor.