En İyi Vantilatör İncelemesi
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte hava sıcaklıkları arttı. Sıcak havalarda evde oturmak daha da zor bir hal aldı. Piyasada çok satılan popüler vantilatörler arasından seçtiğimiz cihazlarla, en iyi vantilatör yazısı hazırladık. Ürünleri, teknik detayları ve kullanıcı yorumları ile birlikte detaylıca inceledik. Hangi vantilatör alınmalı konusunda uzun bir rehber oluşturduk.
Vantilatör Satın Alma Rehberi’mizi aşağıda sayfanın sonunda bulabilirsiniz. Bu rehberimizde, en iyi vantilatör hangisidir? sorusuna yanıt ararken bir yandan da vantilatör seçerken dikkat edilmesi gereken teknik özellikleri listeledik. Ayrıca sağlığımız açısından doğru vantilatör kullanımı nasıl olmalı konusunda da bilgiler aktardık.
Editör’ün En İyi Vantilatör Tavsiyesi
Isıtıcı ve soğutucu piyasasında her zaman lider marka olan UFO ’nun bu modeline listemizde yer verdik. En iyi vantilatör listemizde en iyi markanın ürünü ile başlamak istedim. Cihazın artılarına geçmeden önce uzun zamandır evinde kullanan bir tüketici olduğumu da belirtmek istiyorum.
- 43” (1,0922 metre)
- Toplam Güc: 50 W
- negatif iyon özelliği
- LCD ekran
- Kızılötesi uzaktan kumanda
- Cihaz üzerinde kontrol paneli
- Oda Isısını gösterme / Termometre özelliği
Cihazı satın alalı sanırım iki yıl oldu. Her şeyden önce buhar ve iyonizer teknolojisinden çok memnunum. Bu teknolojiler sayesinde klimaya yakın bir deneyim sağlıyor. Cihazın 50 watt güç harcaması şaşırdığım özelliklerinden. Son kademe hızda çalışınca çok iyi soğutuyor, sanırım bunda buhar ve iyonizer özelliklerinin olmasının etkisi büyük.
- Ancak en çok şaşırdığım yönü ise sessiz oluşu. Kullandığım vantilatörler arasında en sessizi diyebilirim. Hatta bir süre sonra cihazın çalışıp çalışmadığı unutuyorsunuz. Diğer incelediğim ürünlere göre bir diğer büyük artısı ise 23 saat zamanlayıcısı olması. Bu, zamanlayıcı konusunda sizi tamamen özgür kılıyor. Adeta bir akıllı cihaz gibi günün istediğiniz saatine ayarlayabilirsiniz.
- Zamanlayıcı: 1 – 23 saat arası
- Net Ağırlık: 4,2 Kg
- Brüt Ağırlık: 5,3 Kg
Raks SF 16 RX Vantilatör
-
- 60 Watt
- 16 inch / 40 cm boyutunda
- 5 Kanatlı Pervane
- 3 Hız Kademeli
- 7,5 Saat Zaman Ayarı var
- 3 Farklı Rüzgar Modu
- LED Dokunmatik Panel
1000 watt elektriğin ortalama 50 kuruş olduğunu düşünürsek, saatte 60 watt güç harcayan bu vantilatör için neredeyse elektrik harcamıyor demek mümkün. Ayrıca düşük gücü olan bir cihaz daha az sesli çalışır, vantilatör gücü artıkça daha çok sesli çalışmaya başlıyor.
Altus AL 16 A Ayaklı En İyi Vantilatör
- 50 W güç tüketimi
- 3 ayrı hız seviyesi
- Ayaklı kullanım
- 2 saate kadar zaman ayarı
- Ayarlanabilir ayak yüksekliği ve üfleme açısı
- Maksimum yükseklik: 135 cm
- Salınım özelliği: 85 + – 5° sağa sola otomatik salınım özelliği
- Vantilatör başlığı yukarı-aşağı manuel ayarlanabilme imkanı
Listemizdeki en fiyat/performans ürünü Altus’un AL 16 A modeli. Düşük güç tüketimi, zaman ayarı imkanı ve uygun fiyatı var. Malzeme kalitesi olarak oldukça kaliteli ve sağlam bir ürün.
Arçelik’in alt markası olan Altus, Arçelikle aynı fabrikada üretiliyor. Ayrıca Arçelik’in garantisiyle bu ürünü kullanacaksınız. Piyasadaki en ucuz vantilatörlerle kıyaslanmamalı. Onlara göre daha uzun ömürlü ve kaliteli bir ürün.
Rubenis RBA-05 Gri Ayaklı Vantilatör
- 16 inch (40 cm) Ayaklı Vantilatör,
- 55W
- Korumalı Metal Izgara
- Yüksek Kaliteli PVC Pervane
- Düşük Ses
- 3 Farklı Hız Ayarı (Düşük-Orta-Yüksek)
- Kontrol Işığı
- Motor Gücü 220V~50Hz Voltaj Elektrik Gücü
Uygun fiyatlı vantilatör arayan okurlarımız için alınabilecek kaliteli ve en düşük fiyatlı ürünü inceledik. Düşük bütçe ile alınabilecek en iyi cihaz. Üstelik Rubenis marka olarak yıllardır sektörde olan, kendini kanıtlamış bir firma. Yukarıda fiyat/performans ürünü olarak seçtiğimiz Atus’tan malzeme kalitesi olarak biraz daha düşük.
Bütçeniz eğer yetiyorsa Altus’u tercih etmenizi öneririm. Fakat beklentisi düşük, zamanlayıcı, uzaktan kumanda, buhar veya iyonizer teknolojisi istemeyen, sadece serinlemek isteyen okurlarımızın ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayan düz ve sağlam bir ürün.
Fakir Tvl 90 S Uzaktan Kumandalı Zaman Ayarlı KuleTipi Vantilatör
- Güç : 90 W
- Uzaktan Kumanda: Var
- Hız Kademesi : 3 kademe
- Zaman Ayarı : 8 saatlik
- Geniş açılı salınım : Var
- Manuel Kontrol Fonksiyonu : Var
- Ayarlanabilir rüzgar eğimi : Var
- Güç kablosu uzunluğu : 3 m
- Motor: %100 Bakır Motor
Geniş açılı salınımı ve 3 metrelik uzun güç kablosu sayesinde TVL 90 büyük mekanlarda bile etkili serinlik sağlıyor. 8 saatlik zaman ayarına sahip vantilatör, 90 watt’lık güçlü motoruyla 16 m/s’lik rüzgar üretebiliyor.
Ayarlanabilir rüzgar eğimiyle beraber oda sıcaklığını gösteren ekranı bulunuyor.
TVL 90‘ın uzaktan kumandasının üstüne zamanlayıcı ayarı, kapatma ve döndürme tuşu gibi önemli özellikleri de bulunuyor
Kule Tipi Vantilatör olması kullanım açısından dar alanlarda daha avatajlıkılıyor. Ayrıca ayaklı vantilatörlere göre çok daha şık duruyor.
Fakir kule tipi vantilatör fonksiyonlarının çok fazla olması, güçlü motora sahip oluşu ve son kademe ayarında sağlam rüzgar üretebilmesi ile listemizdeki favori ürünümüz. Ayrıca markaya duyulan güven ve kullanıcı yorumları bizi tatmin etti. Bununla beraber ürünün şık duruşu beni gerçekten etkiledi
Sinbo SF-6750 22″ Büyük Vantilatör
- Ürün çapı 55 cm
- 85 W motor gücüne sahip
- 5 kanatlı pervane
- 3 kademeli hız ayarı
- Duvara monte edilebilir
- Dahili tutacağı var
Ayaklı vantilatör değil de, masaüstü veya aynı zamanda duvara da asılabilecek türde bir vantilatör arıyorsanız Sinbo’nun bu modelini tercih etmelisiniz. Sinbo’nun piyasada kabul edilen bir marka olması, ürünün kalitesinin yanı sıra satış sonrası yedek parça veya teknik servis, tamir gibi konularda kolaylık sağlıyor.
Cihazın artılarına göz atacak olursak yukarıda incelediğimiz vantilatörler genelde 40 cm çapındaydı, bu ürün onlara göre daha büyük. Daha büyük pervanesi olduğu için daha kuvvetli üflüyor. Kuvettli hava akışı sağlamasında 85 wattlık güce sahip olması asıl büyük etken. Yüksek şiddete hava akışı arıyorsanız size önereceğim cihaz bu olacaktır.
Masanızın üzerine, yere koyabileceğiniz ya da duvara monte etme özelliği sayesinde duvara asarak kullanabileceğiniz Sinbo SF-6750 Vantilatör, 85 watt’lık motor gücü sayesinde sizi bunaltıcı yaz sıcaklarından korur. 5 kanatlı pervaneye sahip olan Sinbo SF-6750 Vantilatör’ü 3 kademeli hız ayarı sayesinde dilediğiniz seviyeye getirerek kullanabilirsiniz. Az yer kaplayan bu şık Sinbo vantilatör sayesinde yaz aylarının nasıl geçtiğini anlamayacaksınız.
Raks DF9 STN Masa Tipi En İyi Vantilatör
- 25 Watt
- 9 İnch / 22.5 Cm Küçük ölçüler
- 3 Kanatlı Pervane
- 2 Hız Kademeli
- 2 Yöne Salınımlı
- Aşırı Isınmaya Karşı Korumalı Motor
Vantilatör Satın Alma Rehberi’mizde de belirttiğimiz gibi, en pahalısı değil de size en uygun olan vantilatör, sizin için en iyi vantilatör dür. Bu açıdan baktığımızda eğer masa başında çalışırken veya yemek yerken küçük bir esinti arıyorsanız, ihtiyacınız masa tipi vantilatördür. Ayaklı veya kuleli bir vantilatör almak bu konuda sizin için gereksiz para kaybı olacaktır. Ayrıca masa tipi vantilatörler az yer kapladıkları için alandan da tasarruf etmiş olacaksınız.
Raks markasının vantilatörlerinin kalitesi herkesçe kabul edilmiş bir gerçektir. Bu sebeple yine sizlere Raks markasının bir masa üstü vantilatörünü tavsiye ediyorum. Zaten bu listede hep kaliteli markaları inceledim sizler için. Her birini gönül rahatlığıyla satın alabilirsiniz.
VANTİLATÖR SATIN ALMA REHBERİ
1. Mekana göre ürün tercihi
Vantilatör seçiminde ilk belirlememiz gereken kriter vantilatörü nerede kullanacağımızdır. 20 metrekare kapalı bir odayı serinletmek için 50 watt gücünde küçük bir cihaz işinizi görecekken, bahçenizde ailenizle otururken serinlemenizi sağlayacak bir vantilatör ise daha güçlü olmak zorundadır. Bunun yanı sıra kamp ortamı gibi outdoor yerlerde mobil olarak kullanacağınız küçük şarjlı vantilatörler de bulunmaktadır. İlk iş olarak vantilatörü kullanacağımız mekanı belirlemeliyiz.
Ayrıca kapalı mekanlarda tavan vantilatörleri iyi bir alternatiftir. En çok vakit geçirdiğiniz odanın tavanında sabit duran bir vantilatör, odada daha iyi bir hava akımı yaratır. Bir diğer avantajı da kışın kocaman vantilatörü nerede saklayacağım derdini ortadan kaldırır..
2. Vantilatör standı nasıl olmalıdır?
Ayaklı, askılı duvar tipi, tavan vantilatörü, veya masaüstü kullanıma uygun vantilatörler arasından, ihtiyacınıza uygun olanı belirlemelisiniz. Dar alanlar için ise kule tipi vantilatörler her zaman en iyi seçenek olmuştur.
3. İyonizerli ve buharlı vantilatörler nedir işe yarıyor mu?
Aslında söz konusu vantilatör olduğu zaman ilk merak ettiğimiz şey bu süslü buhar teknolojisi nedir ve işe yarıyor mu sorusudur. Üreticiler bu teknolojilerin gerek serinleme gerekse sağlık açısından çok faydalı olduğunu iddia etmekteler ve pazarlama stratejilerini bunun üzerine kurmuşlar. Peki nedir bu iyonizer kısaca açıklayalım.
İyonlaştırıcı, şu anda dünyadaki en gelişmiş hava temizleme teknolojilerinden biri olan ek bir filtredir. Ortamdaki kötü kokuların (sigara vb.) sebebi havada uçuşan küçük partiküllerdir. Havadaki tüm partiküller pozitif yüklü iyonlara sahiptir. İyonlaştırıcılar ise ortama negatif yüklü iyonlar gönderir. Havadaki negatif yüklü iyonların oranı arttığında, pozitif yüklü iyonlar(kötü kokan partiküller) aşağı çöker. Ortam ferah ve temiz kokar. Artan oksijen ruh sağlığına da ayrıca iyi gelir. İnsanı sakinleştirir, uyku düzenini dengeler.
Buhar özelliği ise, vantilatörün içinde bulunan su haznesindeki suyun buharlaştırılarak ortama verilmesi ile sağlanır. Ortamı serinletme ve nemlendirme açısından fayda sağlar.
4. Zaman ayarlı ve uzaktan kumandalı olması
Vantilatörü kendinizden uzak bir yere konumlandırdığınızda, bu özellikler pratiklik açısından önem kazanmaktadır. Örneğin, zamanlayıcı özelliğini gece uyumadan önce aktif ederek vantilatörün sabaha kadar çalışıp sizi hasta etmesini önlemiş olursunuz. Yüksek bir duvara astığınız askılı vantilatör için ise, uzaktan kumanda özelliği olmazsa olmazdır.
5. Vantilatör mü almalıyım? Klima mı almalıyım ?
Vantilatörler genelde klimaların ucuz bir alternatifleridir. Çalışma prensipleri farklıdır. Klimalar havayı soğuturken, vantilatörler hava sirkülasyonu yaratarak ortamı serinletir. Klima ortamdaki havayı kuruturken vantilatörde bu sorun yaşanamaz. Aksine buhar teknolojisi olan bir vantilatöre sahipseniz havadaki nem oranı artacaktır. Ayrıca iyonizer teknolojisi ise ortamın daha ferah olmasını sağlar. Serinleme amacının yanı sıra havalandırma amacıyla da vantilatörler kullanılmaktadır. Ayrıca vantilatörler klimalara göre daha az güç tüketir.
6. Vantilatör nasıl kullanılmalı ?
Vantilatörleri yukarı bakacak şekilde, döner modda kullanmak ortamı serinletmek için daha doğru bir yöntemdir. Tek bir açıdan, bir yöne doğru hava akımı yaratmak yerine, odanın tamamında hava sirkülasyonu yaratmak daha verimli bir soğutma sağlayacaktır. Klimaların aksine, gece uyurken vantilatörü açık bırakmak sizi hasta etmez. Terlemekten uyuyamadığımız bu sıcak yaz gecelerinde vantilatör kullanmak güzel bir uyku uyumanızı sağlar.