Digital

Ücretsiz Wordpress Temaları vs Ücretli + Bonus

Wordpress, Php ve Mysql kullanılarak yazılmış bir CMS’dir ( içerik yönetim sistemidir). Eğer başlangıç seviyesindeyseniz korkmayın php ve mysql ile uğraşmayacaksınız 😊

Kod kısmı ile uğraşmamanız için binlerce wordpress tema, page builder (sayfa tasarım aracı) ve eklentiler bulunuyor. Ücretsiz wordpress temaları ve eklentileri yazının devamında bulabilirsiniz.

Wordpress’in tercih edilmesinin sebebi bu zaten. Açık kaynak kodlu bir yapı olduğu için binlerce geliştirici kendi eklenti ve temalarını yaparak katkıda bulunuyor.

Wordpress Temaları & Eklentileri

Şimdi gelelim yazının konusuna, tamam binlerce geliştirici var ama bu adamlar bedavaya mı veriyor sundukları hizmeti ? Hem evet hem de hayır 😊

Wordpress tema ve eklentilerinin hemen hemen hepsini ücretsiz bir şekilde kurulumunu yapabiliyorsunuz. Ancak wordpress tema ve eklentilerinin Premium yani ücretli özellikleri bulunuyor. Örneğin sayfa yapıcı olarak ben elementor eklentisini kullanıyorum. En beğendiğim eklentilerden biridir. Anlatbakim yani bu blogda da elementor ile sayfa tasarımlarını yapıyorum ve şuana kadar hep ücretsiz özelliklerini kullandım.

Elementor Pro versiyonunu da satın almıştım. Pro özelliğini sayfa tasarımı değil, daha önce hazırlanmış örnek şablonları indirmek için kullanıyorum. Bu konuya belki ilerde tekrar değinirim.

Ücretsiz Wordpress Temalarını Nereden İndirebilirim ?

Temaları incelemeden önce size ücretsiz wordpress temalarını hangi sitelerde bulabileceğinizi göstereceğim.

“Önemli not: Eğer ilk deneyiminiz olacaksa ücretsiz temaları deneyerek sistemi öğrenmenizi tavsiye ediyorum. Açacağınız siteye ciddi bir şekilde içerik üretecekseniz, ücretli ve isteklerinizin hepsinin olduğu bir temayı satın almayı öneriririm.”
  • Wordpress Tema Galerisi

Hem wordpress panelinden hem de bu linkten wordpress temalarına ulaşabilirsiniz. Wordpress içinden temaları görmek için: Görünüm→ Temalar → Yeni Tema Ekle butonuna tıklayınca wordpress tabanında bulunan temaları inceleyip sitenizde deneyebilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

Buradaki temaların ön görünümleri güzel gibi gözüksede, çoğu tema göründüğü gibi efektif çalışmıyor. Hoşunuza giden temaları sırasıyla denemeniz gerekiyor.

  • Themeforest Ücretsiz Wordpress Temaları

Envato ve Themeforest wordpress tema portföyü açısından en büyük kaynaklardan. Themeforest üzerinden üyelik açarak ve mail bültenlerine kaydolarak aylık freebie (Premium temaların ücretsiz olarak indirilebilmesi ) temaları indirebilirsiniz.

Daha önce yayınlanan freebie temalara ulaşmak için google’a Themeforest Ücretsiz Temaları yazarak daha önce bu paylaşımı yapan bloglardan indirebilirsiniz. Örneği Wpcin adlı blog bir arşiv oluşturarak aylık bazda paylaşılan temaları listelemiş.

  • Mythemeshop Ücretsiz Temaları

Bu siteden bir kez ücretli bir tema almıştım. Tema fonksiyonlar beklediğim gibi çalışmayınca iade istedim ve paramı iade etmişlerdi. Ücretli tema sattıkları gibi ücretsiz tema paylaşımları da yapıyorlar. Bu linkten mythemeshop ücretsiz temalarına ulaşabilirsiniz.

Ücretsiz Wordpress Temaları

Pro tip: Eğer mythemeshoptan ücretli tema alacaksanız hemen almayın. Mail listesine abone olun, mail bülteninde sık sık indirim kodu paylaşıyorlar.

Bu 3 kaynak harici de googleda aratarak ücretsiz temaları bulabilirsiniz ancak her tıkladığınız linkte karşınızda ücret isteyen bir site çıkacak 😊

Wordpress Tema Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli ?

Hız

Öncelikle durumu benim gibi kod bilmeyen birisine göre yorumlamak istiyorum. Tema fonksiyonları önemli ama benim için en önemli kriter tema hızı. Temanın hızını nasıl öğrenebilirim diyorsanız. Örneği bu blogda kullandığım tema Jannah Teması ve Jannah temasının Hız istatistikleri şu şekilde

Google Page Speed Test

Gtmetrix Speed Test

Pingdom Speed Test

Burada hız değerleri yüksek performans gözükmesede, yükleme saniyesi 3 saniyenin altında olması temanın hızlı olduğunu gösteriyor.

Google’ın yeni hız göstergeleri olan Core Web Vitals hakkında detaylı bilgi almak için İçerik Bulutunun hazırladığı bu yazıya göz atmanızı öneririm.

Özellikler

Bir diğer önemli konu siteniz ne hakkında olacak, tasarım ve eklenti olarak ne gibi ihtiyaçlarınız var ? Temaların ilk görünümleri sizi yanıltmasın. Aklınızda bulunan her fonksiyonun temada olup olmadığını iyice kontrol edin.

Örneğin bu ekran görüntüsündeki gibi bir kategori filtreleme aracı istiyorsanız temanın sayfalarında var mı yok mu iyice kontrol etmeniz gerekiyor. Aynı şekilde sosyal paylaşımları gösteren side bar özelliği var mı yok mu gibi.

Bu ek özellikleri eklentiler ile de çözebilirsiniz ama temanın içinde olması site hızınız için her zaman size fayda sağlayacaktır. Çünkü ekstra her eklenti sitenizin yavaşlamasına sebep olacaktır.

Tema Mobil Uyumlu mu ?

Aslında bunu yazmaya gerek yok çünkü yeni hazırlanan tüm temalar mobil uyumlu. Ama burda şuna dikkat edebilirsiniz. Araştırma ve kurulum yaparken hep masaüstünde işlem yapacaksınız. Mobil telefon kullanımı arttığı için ziyaretçilerinizin %70’i sitenizi telefondan görecek. Hazırladığınız tasarımları ve içerikleri mobil telefonunuzdan kontrol etmeniz gerekiyor.

Temaları incelerken mobilde nasıl gözüktüklerine bakın. Eğer masaüstünden tema araştırması yapıyorsanız site üzerindeyken sağ tıka tıklayın ve incele diyin. Daha sonra benim gibi i phone x modelini seçerek mobilde nasıl gözüktüğünü test edebilirsiniz. Eğer telefon seçme menüsü gelmiyorsa sağ üstteki görseldeki butona tıklayın liste açılacaktır.

Amp Nedir ? Amp Uyumlu Tema

Google amp uyumlu sitelerin sıralamalarda öne çıktığını açıklamıştı. Açıkcası ben bunun doğru olduğunu düşünmüyorum. Amp ne olduğuna daire stradiji sitesi güzel bir açıklamada bulunmuş.

Accelerated Mobile Pages, yani Hızlandırılmış Mobil Sayfalar, Google tarafından geliştirilen yönergelere bağlı olarak, mobil sayfaların daha hızlı açılmasını sağlayan kodlama yöntemidir. Google AMP yönergelerine uygun ve doğrulanmış sayfalar Google ön belleğinde saklanır ve kullanıcı tarafında daha hızlı yüklenerek mobil kullanıcı deneyimini artırmayı hedefler.”

Seo Uyumlu Wordpress Tema

Site kurma işiyle ilgili olan herkesin uğraştığı bir konu arama motorlarında en öne çıkma çabasıdır. Ücretli veya ücretsiz hangi temayı incelerseniz inceleyin karşınıza seo uyumlu tema özelliğini yazdıklarını göreceksiniz.

Bu biraz teknik bir konu ama benim bildiğim kadarıyla temanın seo uyumlu olması için hızlı, iyi kodlanmış olması gerekiyor.

Ücretli Temaların Artıları Nelerdir ?

Açacağınız site ile ciddi düşünüyorsanız yani uzun vadeli bir iş olacaksa benim önerim themeforest gibi, desteği olan sitelerden ücretli tema almanız yönünde. Sitenizi düzenlerken bazı sorunlar yaşanabilir. Çözemediğiniz noktada temayı aldığınız kişi veya kuruma destek bildirimi açarak sorunu çözdürebilirsiniz. Şimdiye kadar açtığım her destek talebini kısa sürede çözüme ulaştırdılar.

Bu yüzden theforesttan almanızı önerebilirim. Benim şuana kadar kullandığım temalar:

Jannah

Porto

Electro

Newsmag

Rehub

Themeforesttan tema satın aldığınız zaman 6 ay ücretsiz destek sunuyorlar. Destek süresi bittiği halde açtığım her destek bildirimine cevap vererek yine çözüme ulaştırdılar. Benim yaşadığım deneyim bu şekilde. Destek süresi bitince aynı tepkiyi veremeyebilirler 😊

Page Builder Sayfa Yapıcı Nedir ?

Wordpress temalarının bir çoğu sayfa yapıcı eklentiler ile tasarlanıyor. Siz de kurulumunu yaptığınız temalarda değişikleri bu eklentiler ile yapıyorsunuz. Temaların en çok tercih ettikleri 2 sayfa yapıcı bulunuyor.

Bu eklentiler aslında ücretli ama tema üreticileri bu eklentiler ile anlaşarak temalara entegre ediyorlar ve bir çoğu ücretsiz bir şekilde güncellemeleri de size iletiyor.

Elementor daha çok sürükle bırak şeklinde olduğu için daha çok seviyorum ve onu kullanıyorum. Tema seçerken hangi sayfa yapıcının kullanıldığına da dikkat edin. Örnek bir elementor kullanım videosu:

Aynı şekilde WpBakery için örnek bir tanıtım videosu:

Wordpress Woocommerce ile E Ticaret Sitesi Kurulur mu ?

İnternet üzerinden alışveriş karantina etkisiyle hızını katlayarak artıyor ve neredeyse artık herkes internet üzerinden alışveriş yapıyor. İnsanların e ticarete alışmasıyla, firmalarda hem pazaryerlerinde hem de kendi web sitelerini kurarak satış yapmaya çalışıyor.

İnternetten satış yapmak kolay bir iş değil. Reklamı, pazarlaması, Seo’su gibi çok zorlu yanları var. Bu 3 zor aşamanın yanında aslında e ticaret sitesi kurmak en kolayı. 60 dolara themeforesttan bir woocommerce teması alarak mobil uyumlu, kullanıcı deneyimi iyi olan ve tasarımı pazaryerlerinden daha iyi olan siteler tasarlayabilirsiniz.

Örneğin aktif olarak kullandığım Electro teması ile e ticaret sitesinde olması gereken tüm fonksiyonları kullanarak bir e ticaret sitesi tasarladım.

WooCommerce’in artıları nelerdir ?

İlk öne çıkan artısı maliyet. E ticaret paketi sunan sistemlerin yıllık ödemeleri ve her ekstra fonksiyona özel ücret talepleri oluyor. Tasarım konusunda hazır paketler olduğu için her site aynı gibi geliyor. Özelleştirme konusunda woocommerce’e göre daha basit kalıyor.

Maliyet derken aslında şunu kastediyorum. E ticaret sitesi açacaksanız zaten yıllık olarak hosting ve domain ücretlerini ödüyorsunuz. Eğer Woocommerce ile e ticaret sitesi kuracaksanız tek maliyetiniz tema ücreti olacak. Bu da ortalama 60 dolar.

Ekstra olarak pazaryerleri ile entegrasyon olmasını istiyorsanız woocommerce ile entegre olan entegrasyon firmaları bulunuyor. E ticaret paketi sunan sistemlerde zaten bu entegrasyonlarda ücret talep ediyor. Woocommerce ile yıllık bedellerden kurtulmuş oluyorsunuz.

Kurulum ve uzun vadeli maliyet olarak bakıldığında woocommerce’in daha önde olduğunu düşünüyorum.

Wordpress Eklentileri

Bu blog yazısının amacı temalar olduğu için bu yazıda eklentileri fazla incelemedim. Bir sonraki yazıda sektörlere göre en çok kullandığım eklentileri listeleyeceğim. Umarım tema kısmı size faydalı olmuştur.

Envato Elements ve Elementor Pro Muhteşem İkilisi

Bu iki sitenin yıllık üyelikleri baya bir tuzlu. Eğer imkanınız var ve satın alabiliyorsanız çok güzel bir kombin yapabilirsiniz.

Envatoda olan Elementor Template Kit’s de bulunan tüm hazır tasarımları tek tıkla kurulumunu yaptığınız siteye aktarabiliyorsunuz.

Template Kits’teki tasarımlar genelde işletme web siteleri için ve harika tasarımlara sahip temalar var. Aslında tema da değil. Elementor ile hazırlanmış ve kullanımı için size sunulan içerikler.

Bu iki hesap sizde varsa işletme sitesi kurmak istiyorsanız maksimum 2 gün içinde muhteşem tasarlanmış bir websitesi yapabilirsiniz.

Her şeyden biraz biraz anlatmaya çalıştım. Yorumlar kısmında merak ettiklerinizi iletebilirseniz yazıyı ona göre güncelleyebilirim.

Anlatbakim blog’um aslında en iyi ürünleri listelemek için kurulmuştu. Ama neredeyse tüm kategorilerde ürünleri incelediğim için yeni içerik konusunda sıkıntı yaşamaya başladım.

Bu vesileyle daha önce tecrübe ettiğim bilgileri aktarmak için farklı kategorilerde paylaşımlar yapmaya karar verdim. Farklı olan bu içeriğe verilen tepkilere göre yeni içerikler üretmeye çalışacağım.

Bonus ( Ücretsiz Premium Tema )

Her ay bu yazıya yorum yapan 1 kişiye envato elements’te bulunan temalardan birini göndermeyi düşünüyorum. İstediğiniz temayı yorum kısmına yazmanız yeterli. Zaten yorum yaparken mail adresinizi girdiğiniz için oradan iletişime geçip istediğiniz temayı size gönderebilirim.

anlatbakim

Ben Emre. Tüketicilere, ürünleri satın almadan o ürün hakkında bilgi vermek ve en iyi ürünleri listelemek amacıyla anlatbakim blog sitesini kurdum. Bir arkadaşımla beraber ürün incelemeleri yaparak tüketicileri bilgilendirmeye çalışıyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu